Начин на приготвяне
Джумерките за този вит тутманик пригответе, като нарежете на много ситно прясна сланина с малко месо по нея. Сложете в тенджера или тиган на котлона и пържете, докато маста се стопи и останат малки пръжки. Може да си ги приготвите и по-рано и да ги съхранявате в хладилник, а дори и във фризер.
Затоплете част от млякото и разтворете в него маята, захарта и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Направете кладенче и прибавете шупналата смес с маята, останалото прясно мляко (също затоплено), киселото мляко, 3 цели яйца и 1 белтък и олиото. Жълтъка на последното заделете за намазване на тутманика. С тези продукти замесете меко тесто за тутманик, което не лепи по ръцете.
Намажете тестото с малко олио и го поставете в купа, покрито с фолио за 1 час, докато удвои обема си.
Времето за втасване зависи от топлината в помещението. Ако нямате много време, може да поставите тестото във фурната и да я включите на 30-40 градуса. Това ще ускори процеса на втасване.
Втасалото тесто разделете на три части. Всяка разточете на правоъгълна кора, намажете с разтопено масло и поръсете със сирене и джумерки. Преди да намажете последната кора разточете всички заедно, както са една върху друга и след това намажете с масло и поръсете със сирене и джумерки.
Навийте на руло откъм широката част и усучете двата края, като същевременно леко издърпвате.
Усуканото руло навийте на охлюв и сложете в намазана с масло тава.
Оставете отново да втаса за още 30 минути.
В купа смесете заделения жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Разбъркайте и с тази смес намажете тутманика.
Поръсете тутамника със сусам или други семена по ваш избор. Аз ползвах бял и черен сусам.
Сложете тутманикът да се пече в загрята фурна на 180 градуса за приблизително 40 минути. По средата на печенето може да сложите лист алуминиево фолио, за да не прегори тутманика с месо.
Добър апетит с този вкусен и пухкав тутманик със сирене и джумерки, който задължително пригответе за вашето семейство.