Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик със сирене и джумерки

Тутманик със сирене и джумерки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3672k5k7181
Тутманик със сирене и джумерки
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
17/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Интересно решение за включване на джумерки в тутманик - интересно ли ви е какво се получи?"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 4 бр. (без един жълтък)
  • мая - 40 г (прясна)
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • сирене - 300 г
  • джумерки - 200 г
  • масло - 100 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джумерките за този вит тутманик пригответе, като нарежете на много ситно прясна сланина с малко месо по нея. Сложете в тенджера или тиган на котлона и пържете, докато маста се стопи и останат малки пръжки. Може да си ги приготвите и по-рано и да ги съхранявате в хладилник, а дори и във фризер.

Затоплете част от млякото и разтворете в него маята, захарта и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Направете кладенче и прибавете шупналата смес с маята, останалото прясно мляко (също затоплено), киселото мляко, 3 цели яйца и 1 белтък и олиото. Жълтъка на последното заделете за намазване на тутманика. С тези продукти замесете меко тесто за тутманик, което не лепи по ръцете.

Намажете тестото с малко олио и го поставете в купа, покрито с фолио за 1 час, докато удвои обема си.

Времето за втасване зависи от топлината в помещението. Ако нямате много време, може да поставите тестото във фурната и да я включите на 30-40 градуса. Това ще ускори процеса на втасване.

Втасалото тесто разделете на три части. Всяка разточете на правоъгълна кора, намажете с разтопено масло и поръсете със сирене и джумерки. Преди да намажете последната кора разточете всички заедно, както са една върху друга и след това намажете с масло и поръсете със сирене и джумерки.

Навийте на руло откъм широката част и усучете двата края, като същевременно леко издърпвате.

Усуканото руло навийте на охлюв и сложете в намазана с масло тава.

Оставете отново да втаса за още 30 минути.

В купа смесете заделения жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Разбъркайте и с тази смес намажете тутманика.

Поръсете тутамника със сусам или други семена по ваш избор. Аз ползвах бял и черен сусам.

Сложете тутманикът да се пече в загрята фурна на 180 градуса за приблизително 40 минути. По средата на печенето може да сложите лист алуминиево фолио, за да не прегори тутманика с месо.

Добър апетит с този вкусен и пухкав тутманик със сирене и джумерки, който задължително пригответе за вашето семейство.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: