Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Точен тутманик със сирене

Точен тутманик със сирене

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6481
Точен тутманик със сирене
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
19/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Сервирайте тутманика леко охладен с чаша айрян."

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 2/3 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче (11 г) прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - щипка
  • ПЛЪНКА
  • сирене - 200 г
  • краве масло - 50 г
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтък - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бележка: 1 ч.ч. = 200 мл

Замесете тестото за тутманик от посочените продукти, като първо разтворите маята в топла вода и щипка захар. Оставете съда покрит за 10 минути, докато маята се активира.

След това прибавете към сместа с маята чаша затоплено прясно, олиото и накрая брашното, смесено със солта. Тестото е много меко, но не добавяйте повече брашно.

Оформете тестото на топка и го поставете в купа, покрийте го със стреч фолио и оставете да престои 30-40 минути, докато удвои обема си.

Разтопете мслото и изчакайте да се охлади.

Вземете втасалото тесто и го разделете на 4 равни части.

Върху набрашнена работна повърхност разточете тънка кора. Намажете добре с разтопено краве масло. Сгънете като плик и оставете настрана. Вземете втората топка и също разточете кора. Намаслете и нея добре.

В средата ѝ поставете сгънатата първа кора. Отново сгънете като плик.

Направете същото и с останалите 2 части тесто. След като приключите с всички покрийте оформеното на плик тесто с фолио и оставете да престои 10 - 15 минути.

С точилката го разточете във формата на правоъгълник, като се стараете кората да бъде с дебелина около 1 сантиметър. Поръсете с натрошено сирене и сгънете на две. Притиснете краищата добре, за да прилепнат.

Сложете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия. Разбийте жълтъка с киселото мляко и намажете точения тутманик.

С остър нож направете разрези по диагонал без да стигате до края.

Оставете тутманика за 20 минути а през това време загрейте фурната.

Сложете тутманика със сирене в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 10 минути.

След това намалете температуеата на фурната на 180 градуса и печете за още 30 минути, до златисто.

Сервирайте точения тутманик със сирене леко охладен с чаша айрян.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: