Начин на приготвяне
Бележка: 1 ч.ч. = 200 мл
Замесете тестото за тутманик от посочените продукти, като първо разтворите маята в топла вода и щипка захар. Оставете съда покрит за 10 минути, докато маята се активира.
След това прибавете към сместа с маята чаша затоплено прясно, олиото и накрая брашното, смесено със солта. Тестото е много меко, но не добавяйте повече брашно.
Оформете тестото на топка и го поставете в купа, покрийте го със стреч фолио и оставете да престои 30-40 минути, докато удвои обема си.
Разтопете мслото и изчакайте да се охлади.
Вземете втасалото тесто и го разделете на 4 равни части.
Върху набрашнена работна повърхност разточете тънка кора. Намажете добре с разтопено краве масло. Сгънете като плик и оставете настрана. Вземете втората топка и също разточете кора. Намаслете и нея добре.
В средата ѝ поставете сгънатата първа кора. Отново сгънете като плик.
Направете същото и с останалите 2 части тесто. След като приключите с всички покрийте оформеното на плик тесто с фолио и оставете да престои 10 - 15 минути.
С точилката го разточете във формата на правоъгълник, като се стараете кората да бъде с дебелина около 1 сантиметър. Поръсете с натрошено сирене и сгънете на две. Притиснете краищата добре, за да прилепнат.
Сложете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия. Разбийте жълтъка с киселото мляко и намажете точения тутманик.
С остър нож направете разрези по диагонал без да стигате до края.
Оставете тутманика за 20 минути а през това време загрейте фурната.
Сложете тутманика със сирене в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 10 минути.
След това намалете температуеата на фурната на 180 градуса и печете за още 30 минути, до златисто.
Сервирайте точения тутманик със сирене леко охладен с чаша айрян.
Добър апетит!