Начин на приготвяне
Направете си рядък айран от 200 мл топла вода и 3-4 супени лъжици кисело мляко.
Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и добавете айрана. Натрошете маята и прибавете захарта. Разбъркайте леко.
След 5 минути добавете белтъка на едно яйце, олиото и оцета. От посочените продукти замесете меко и еластично тесто.
Поставете го в купа, намазано с малко олио и покрито с фолио, да втаса до удвояване на обема.
Разтопете маслото и маста и ги оставете да се охладят. Натрошете сиренето и добавете едно яйце. Разбъркайте.
Готовото тесто премесете за кратко и разделете на 8 равни части. Седем от тях разточете на тънка кора. Намажете с мазнина и поставете от плънката за пухкавия тутманик в единия край.
Другата половина на тестото нарежете на ленти като не стигате до края. Навийте на руло и съединете двата края, за да се оформи кръг. Наредете ги в намазана с мазнина тава, по периферията на тавата.
Последното парче тесто разточете на кръг и също намажете. В центъра поставете от плънката и оформете роза.
Оставете тутманика със сирене да втаса за още 20-30 минути. След това го намажете с отделения жълтък, смесен с останалото от мазнината.
Поръсете с маково семе и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 35 минути, докато добие приятен, златист загар.
След изпичане покрийте тутманикът с памучна кърпа за няколко минутки.
Поднесете красивия тутманик за гости топъл.
Добър апетит!