Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Лимецов тутманик с масло и сирене

Лимецов тутманик с масло и сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Лимецов тутманик с масло и сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Без никакъв проблем ще станем сутрин, когато знаем, че този лимецов тутманик ни чака на масата"

Необходими продукти

  • брашно от лимец - 500 грама
  • бяло брашно - 2 - 3 с.л. +за доизмесване и поръсване на плота
  • жива мая - 25 грама
  • вода - 240 мл (леко затоплена)
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. цедено
  • яйца - 3 броя
  • сирене - 250 грама
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мас - 6 - 7 с.л. разтопена
  • масло - 15 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплената вода, като добавите 2 лъжици бяло брашно и захарта. Оставете да шупне за няколко минути.

Сипете в купа брашното от лимец. Направете кладенче в средата и сипете вътре олиото и двете разбити яйца.

Добавете киселото мляко и втасалата мая. Бъркайте първоначално с лъжица, след което започнете да месите на набрашнен плот. Накрая на месенето добавете солта.

Разтопете маста и топвайте ръцете си. Разделете тестото на 6-7 топки. Разточете ги на тънки кори.

Всяка кора сложете директно в тавата за печене - предварително намаслена. Намазвайте корите с останалата мас и ако трябва, добавете още. Между тях слагайте и от сиренето, което сте разбили с белтъка на последното яйце.

Покрийте с кърпа и оставете тутманика да втаса за около час.

Намажете го с жълтъка, който сте разбили с малко вода.

Загрейте фурната на 175 градуса и го изпечете за половин час или до готовност.

Докато е още топъл, намажете го с ароматното масло.

Лимецовият тутманик с масло и сирене е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: