Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Кишове»Пролетен киш със зелении

Пролетен киш със зелении

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Пролетен киш със зелении
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
47 мин.
Порции
8
"Лек, ефирен и ужасно вкусен - да, това описание напълно пасва на тази рецепта за пролетен киш със зелении"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 155 г
  • краве масло - 65 г студено
  • вода - 35 мл. студена
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • Плънка
  • яйца - 4 бр.
  • зелении - 120 г микс от спанак, манголд, лапад и листа от целина
  • зелен лук - 1 стрък
  • сметана - 300 г готварска
  • прясно мляко - 200 мл
  • краве масло - 30 г
  • брашно - 40 г
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л. равна (или на вкус)
  • кашкавал - 100 г настърган
  • рикота - 40 г
  • черен пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За блат на нашия пролетен киш пресяваме брашното и го объркваме с бакпулвера, щипка сол и захар.

Слагаме маслото на парченца и втриваме с пръсти до получаване на трохи.

2. Наливаме студената вода и обединяваме маслените трохи в гладко тесто.

3. Разточваме на тънък блат върху леко набрашнен плот. Тъй като блатът е наистина фин, може да разточим върху пласт хартия за печене и след това директно да обърнем върху формата за киш 27 см диаметър.

Притискаме с пръсти по дъното и стените, за да прилепне добре финият блат за киш и след това намазваме с водичка.

4. Печем на 180°C в предварително загрята фурна за 15 минути.

След като блатът е готов (той не трябва да добива тъмен загар, тъй като му предстои още термична обработка), изваждаме, но не угасяме фурната.

Добре е да сме си приготвили зелениите за плънката предварително или да се заемем с тях, докато се пече блатът за киша.

Пресният зелен лук и листата от спанак, манголд, лапад и цвекло кълцаме на ситно и задушаваме за много кратко в маслото.

На котлона слагаме млякото и сметаната с разбито в тях 40 г брашно, солта, черния пипер и бакпулвера. Бъркаме на слаб огън - 90°C за 5 минути, като добавяме у задушените лук и зелении.

Дърпаме леко сгъстената топла, но не гореща смес от котлона и добавяме разбитите яйца.

Получената кремообразна плънка сипваме във формата за киш върху блата.

Поръсваме с настърган кашкавал и натрошена рикота и печем още 15-17 минути.

Разкошен, лек и ефирен пролетен киш със зелении!

Да ви е вкусен!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: