Начин на приготвяне
Разтворете маята в част от хладкото прясно мляко заедно с малко брашно и 1/2 ч.л. захар. Оставете да се активизира около 20 минути. Всички останали продукти трябва да са леко топли (престояли на стайна температура, а не от хладилника).
Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете маята, останалото мляко, захар, солта, маслото, олиото, яйцата и се замесва тестото постепенно, като се добавя ванилията и настърганата лимонова кора.
Месете търпеливо и продължително, докато тестото не започне да се отлепва от съда или плота. Оформете топка и оставете да втасва на топло точно 1 час. Оригиналната рецепта изисква да не се оставя нито секунда повече.
Оформете след това козунака в желаната форма - на плитка, в овал и т.н. Сложете го в намазнен съд да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.
По желание намажете с разбит жълтък и поръсете с кристална захар или сусам, ядки, сладкарски пръчици. В самия козунак може да сложите и добавките - стафиди, шоколадови парченца и т.н.
Коментари