Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Пухкав козунак с квас

Пухкав козунак с квас

Пухкав козунак с квас
Снимка: Мина Димитрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Козунаци на конци и с невероятен вкус."

Необходими продукти

  • За стартера
  • квас - 40 г
  • вода - 80 г
  • захар - 20 г кристална
  • брашно - 130 г
  • За тестото
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • кристална захар - 150 г
  • прясно мляко - 100 г
  • брашно - 600 г + допълнително, при нужда
  • олио - 40 г
  • краве масло - 70 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2 пак.
  • лимонова кора - 1 бр.
  • За плънката
  • кафява захар - 12 с.л.
  • цветен локум - 240 г
  • орехи - 200 г
  • стафиди - 200 г
  • за отгоре
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - кристална
  • орехи
  • бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбъркваме добре съставките за стартера и оставяме сместа да утрои обема си.

В купата на миксера смесваме прясното мляко, готовият сладък стартер и още 150 г от брашното. Разбъркайте много добре до хомогенна смес. Покриваме купата със свежо фолио и оставяме за 3-4 часа или докато удвои обема си.

След като тестото е готово, в отделна купа разбиваме яйцата, жълтъците, захарта, солта, олиото, ванилията и настърганата кора от лимон, докато захарта се разтопи.

Добавяме яйчената смес към тестото и разбъркваме с миксер на ниска скорост, докато се смесят добре. Добавяме останалото брашно и разбъркваме.

Месим с миксер или на ръка около 10 минути и покриваме купата със свежо фолио за около 30 минути.

Отново размесваме за 2-3 минути и започваме да добавяме на части мекото масло, до пълното му усвояване.

Оформяме на топка и поставяме в леко намаслена купа, докато удвои или утрои обема си (отнема около 8-12 часа). Покриваме избраните форми за печене с хартия за печене.

Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири /за козунаци по 500 г/ или две равни части /за козунаци по 750 г/, като всяка от тях разделяме на още три. Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правоъгълна кора с размери около 30-15 см.

Поръсваме с кафява захар, локум, орехи и стафиди и отново оформяме на фитил.

Разтегляме леко всеки от фитилите, като ги усукваме, и сплитаме на плитка. Прехвърляме във формите за козунак и оставяме на стайна температура да утроят обема си (отнема около 6-8 часа).

Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме – с кристална захар, орехи и бадеми. Поставяме козунаците в студена фурна и покриваме веднага с хартия за печене.

Включваме фурната на 180°C или 160°C с вентилатор и печем уникалните козунаци на около 40 минути, проверяваме със суха клечка.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: