Начин на приготвяне
Смесваме двата вида брашно и водата.
Разбъркваме двете съставки, докато брашното усвои водата и оставяме да почине 30 минути.
Когато изтече времето, към брашнената част добавяме квас за хляб и започваме да месим около 10 минути, след което оставяме тестото да почине 30 минути.
Когато изтече и това време, добавяме и солта. Започваме да месим тесто за хляб, докато стане гладко.
А как да разберем това? Като намокрим ръце и разтегнем част от тестото. Ако е еластично и не се къса, значи сме месили достатъчно.
Тесто поставяме в купа с капак и с мокри ръце сгъваме на плик. Това сгъване правим още 3 пъти през 30 минути.
След като сгънем за последно тестото, го оставяме за 4 часа на стайна температура да удвои обема си.
Оформяте си хлебчето по начин, по който пожелаете вие. В случая е кръгло хлебче.
Аз направих топка, в интернет може да намерите още много начини.
Поставяме оформения хляб в панерче, в която сме поставили кърпа, поръсена с царевично брашно и оставяме да втасва.
След това премахваме от панерчето, изчистваме с четчица брашното и прибираме в плик.
Този плик прибираме за 10 часа в хладилника, като знаем, че там тестото втасва бавно.
Когато решим да си печем домашен царевичен хляб, вадим оставяме да се темперира на стайна температура, докато се загрее фурната.
Включили сме си фурната да загрее и слагаме съда с капака, в който ще печем хляба.
Изсипваме тестото и с остър нож си правим три разреза.
Печем 20 минути с капака на 240 градуса, а след това премахваме капака и доизпичаме още 15 минути на 220 градуса нашият хляб с квас и царевично брашно.