Начин на приготвяне
В купа разбъркваме добре съставките за стартера и оставяме сместа да утрои обема си.
В купата на миксера смесваме прясното мляко, готовият сладък стартер и още 150 г от брашното. Разбъркайте много добре до хомогенна смес. Покриваме купата със свежо фолио и оставяме за 3-4 часа или докато удвои обема си.
След като тестото е готово, в отделна купа разбиваме яйцата, жълтъците, захарта, солта, олиото, ванилията и настърганата кора от лимон, докато захарта се разтопи.
Добавяме яйчената смес към тестото и разбъркваме с миксер на ниска скорост, докато се смесят добре. Добавяме останалото брашно и разбъркваме.
Месим с миксер или на ръка около 10 минути и покриваме купата със свежо фолио за около 30 минути.
Отново размесваме за 2-3 минути и започваме да добавяме на части мекото масло, до пълното му усвояване.
Оформяме на топка и поставяме в леко намаслена купа, докато удвои или утрои обема си (отнема около 8-12 часа). Покриваме избраните форми за печене с хартия за печене.
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири /за козунаци по 500 г/ или две равни части /за козунаци по 750 г/, като всяка от тях разделяме на още три. Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правоъгълна кора с размери около 30-15 см.
Поръсваме с кафява захар, локум, орехи и стафиди и отново оформяме на фитил.
Разтегляме леко всеки от фитилите, като ги усукваме, и сплитаме на плитка. Прехвърляме във формите за козунак и оставяме на стайна температура да утроят обема си (отнема около 6-8 часа).
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме – с кристална захар, орехи и бадеми. Поставяме козунаците в студена фурна и покриваме веднага с хартия за печене.
Включваме фурната на 180°C или 160°C с вентилатор и печем уникалните козунаци на около 40 минути, проверяваме със суха клечка.