Начин на приготвяне
Първо измийте и почистете кайсиите от костилките. Нарежете ги на парченца и ги поръсете със захарта. Оставете да престоят за 3-4 часа
Измийте много добре 6-7 бурканчета и ги сложете в загрята на 150 градуса фурна за 5-6 минути. Изключете фурната и ги оставете вътре, за да останат горещи. Капачките на бурканчетата също трябва да се измият. За да ги стерилизирате, най-добре е да ги сварите за 10 минути във вряща вода, след което да ги подсушете хубаво.
Сложете съда с плодовете на котлона. Добавете вътрешността на шушулките ванилия, като ги остържете с остър нож. Пуснете вътре и празните шушулки.
Варете кайсиите за 40 минути на умерен котлон. През последните 10 минути от варенето изстискайте вътре лимоновия сок.
По желание може да добавите малко агар агар за желиране, но в случая не е използван.
Варете до желаната гъстота, но имайте предвид, че когато изстине, сладкото ще се сгъсти допълнително.
Махнете шушулките ванилия и пасирайте свареното сладко. Напълнете бурканчетата, затворете и ги обърнете с капачките надолу.
Оставете бурканчетата така за цяла нощ, след което ги приберете в сухо и хладно помещение.
Сладкото от кайсии на баба е готово.