Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче.
Добавете яйцата, солта, олиото и захарта. Количеството захар може да варира според предпочитанията ви, обикновено слагам между 3 и 6 супени лъжици).
В отделен съд смесете киселото мляко и содата бикарбонат и разбъркайте. Оставете за минута-две, докато сместа шупне, след което я добавете към останалите продукти.
Замесете меко, почти лепнещо тесто и го оставете за 15 минути, да почине, покрито с влажна кърпа.
След това разделете тестото за бухтите на 4 или 6 части.
Всяка разточете върху набрашнен плот на кора с дебелина 0.5 см.
Нарежете на ромбоиди или каквато форма изберете и изпържете в нагорещено олио равномерно от двете страни до златисто.
Изберете дълбок съд за пържене, защото е добре да пържите в повече олио.
Степента на котлона трябва да е една степен под максималната, за да не останат бухтите сурови в средата. От възможни 6 степени пържих на 5та.
Ако желаете, може да приготвите бухти с плънка от мармалад, шоколад или сирене. В този случай трябва да разточите на по-тънкно тестото, след което да нарежете на квадрати. В единия край сложете от желаната плънка. Прегънете на две и притиснете краищата, за да не се отворят при пържене бабините бухти.
Тази закуска баба приготвяше често, защото е любима на цялото семейство.
Поднасяше ни бухтите на баба с домашно сладко или сирене.
От същото тесто може да приготвите и мекици. За тях е необходимо тестото да е една идея по-меко. Късайте от тестото малки късове. С намазани с олио пръсти разтеглете и оформете мекици, които след това изпържете до златисто.