Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Хляб с квас и спелта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Хляб с квас и спелта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
30/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • квас - 100 г ръжен или от спелта
  • брашно - 180 г от спелта
  • брашно - 200 г бяло пшенично+ за поръсване
  • вода - 200 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л. + за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Подхранете вашият квас преди да замесите тестото и го оставете да шупне за час- два.

2. В купа сложете 100 грама от домашния квас, двата вида брашно и водата.

Замесете гладко тесто, като работите с него поне 15 минути. Оставете го да почине от 30 минути до 1 час и пак премесете за още 15 минути, вкарвайки този път солта и олиото.

3. Оформете хляб, направете по повърхността му разрези с остър нож и поръсете с брашно.

Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене.

4. Продължителността на втасването на хляба ще зависи от силата на вашия квас. При мен отне 8 часа, докато увеличи обема си почти 3 пъти.

Най-добре да се замеси от вечерта и да се остави да втасва цяла нощ, така на сутринта можете да си изпечете пресен домашен хляб.

5. Пече се при 200 градуса в предварително загрята фурна 10-15 минути, след това температурата се сваля на 180 градуса за още около 30 минути. Хлябът със спелта е готов, когато има хубав загар и при почукване по коричката издава звук на кухо.

6.Готовият истински домашен хляб с квас оставете да изстине напълно върху решетка и не нарязвайте докато е топъл.

Съхранявайте в чиста кърпа и не завивайте в найлонова торбичка.

Най- хубав е прясно изпечен, защото тогава коричката му е невероятно хрупкава.

Домашният хляб с квас и спелта има различен вкус от хляба с мая и не може да се сравни с нищо друго, просто е уникален. За тези от вас, които го приготвят за първи път, може да се стори странен, но после няма да искате да хапвате друг.

Наистина се прави малко по-продължително време, но със сигурност си заслужава.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: