Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб с квас от лимец

Хляб с квас от лимец

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Хляб с квас от лимец
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
27/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Дом, в който се приготвя домашен хляб, е уютен дом"

Необходими Продукти

  • За квас от лимец
  • брашно - около 15 с.л. от лимец
  • вода - около 15 с.л. леко затоплена
  • Тесто
  • брашно - 400 г + за поръсване и доизмесване
  • вода - 250 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да отгледате свой жив квас е нужно търпение и практика докато усетите процесите. Те често се различават според вида брашно, температурата, времето. Но си струва човек да опита и се усъвършенства, защото удоволствието от приготвянето на домашен хляб с жив квас е невероятно.

Аз процедирам по следния начин и въпреки, че нямам голям опит, мога да се похваля, че се справям добре. Споделям този мой опит и с вас.

За да приготвя квас използвам лимецово брашно, като първоначално смесвам 4-5 с.л. с толкова количество вода, за да се получи гъста кашичка. Правя това в бурканче, което не затварям плътно, за да прониква въздух. Оставям за 1 ден. Ако е зимно време е добре да се покрие, за да му бъде топличко.

На следващия ден захранвам с две лъжици брашно и пак водичка до постигане на същата консистенция.

Според температурата, условията и вида на брашното ви, може да видите мехурчета още на втория ден. Дали това ще се случи или не, вие си подхранвайте кваса всеки ден или по два пъти на ден пред дълги интервали, докато накрая ще видите как е шупнал и се е повдигнал, изпълвайки пространството в съда.

За да приготвите своя хляб предварително отново захранете и изчакайте да шупне, важно е да е прясно захранен преди да замесите в хляба.

Отделете си 60 грама от него, а остатъка си захранете и приберете в хладилник, там квасът се приспива и ще можете да си го извадите и ползвате, когато е необходимо. Захранвайте си го всеки ден.

За да замесите домашен автентичен хляб си пресейте хубаво бяло брашно в купа. Сипете леко затоплена вода и разбъркайте на средно меко тесто. Оставете така за 1 час, след това добавете отделения квас и захарта. Някои слагат солта по-късно, но аз я добавям в брашното.

Замесвам гладко и еластично тесто, като работя с него поне 15 минути. Ако ползвате миксер с приставки за тесто е по-лесно и дори ще видите тук там вече мехурчета от отделените газове.

Може да оставите няколко часа да удвои обема си и тогава да оформите хляба и отново да изчакате да втаса и се вдигне. За тази процедура се иска наистина време.

Крайното втасване на домашния хляб може да отнеме 7-8 часа/1 нощ.

Преди да пъхна във фурната на висока температура - поне 200 градуса, правя един или няколко прореза за да се изпече по-лесно.

Хлябът е готов, когато добие златиста коричка и при почукване издава звук на кухо.

Ако бързо потъмнее, но ви се струва че отвътре не е достатъчно изпечен, го покрийте с фолио.

След като извадя от фурната завивам с кърпа.

Когато изстине напълно хлябът с квас от лимец е готов да бъде разрязан.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: