Начин на приготвяне
Всички продукти за козунак трябва да бъдат със стайна температура. Маята се разтваря в прясното мляко, заедно с една супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици брашно. Изчаква се да се активира и към нея се добавят 3 яйца+ един белтък (жълтъка се оставя за намазване).
Добавят се всички останали продукти, без маслото и се замесва меко тесто. Брашното задължително трябва да бъде пресято! Когато тестото е измесено, се преминава към вкарването на мазнината. За улеснение може да разтопите маслото (маста). Ръцете се натопяват в мазнината и тестото се меси до абсорбирането на маслото. Пак се намазняват ръцете и отново се меси тестото, докато свърши цялата мазнина.
Тестото се оставя да втаса за около 30-40 минути, премесва се и се оформят козунаците. От тези продукти излизат 2 големи и козунака с пълнеж т.е. тестото се разделя на 2 равни части и всяка част се дели на 3 топки. Всяка топка се разточва, маже се с течен шоколад или се слага пълнеж по избор и се завива на фитил. Преди сплитане фитилите задължително се усукват, за да се получат конци след изпичане на козунака.
Оформените сплетени козунаци се оставят да втасат за 20-30 минути и се пекат за около 30 минути в предварително загрята на 160-170 градуса фурна, като първите 10 минути е добре да бъдат покрити с фолио или хартия за печене.
Козунакът с фанта поднасяме на трапезата за Великден.