Козунак с фанта

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
1074731832
Козунак с фанта
Снимка: Кристина Бонева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл.
  • кисело мляко - 100 г
  • фанта - 150 мл. портокал
  • ванилия - 2 бр.
  • суха мая - 2 пак. х 7 г
  • масло - 100 г или мас
  • брашно - около 1 - 1, 200 кг.
  • За пълнежа
  • течен шоколад
  • халва
  • локум - или др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за козунак трябва да бъдат със стайна температура. Маята се разтваря в прясното мляко, заедно с една супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици брашно. Изчаква се да се активира и към нея се добавят 3 яйца+ един белтък (жълтъка се оставя за намазване).

Добавят се всички останали продукти, без маслото и се замесва меко тесто. Брашното задължително трябва да бъде пресято! Когато тестото е измесено, се преминава към вкарването на мазнината. За улеснение може да разтопите маслото (маста). Ръцете се натопяват в мазнината и тестото се меси до абсорбирането на маслото. Пак се намазняват ръцете и отново се меси тестото, докато свърши цялата мазнина.

Тестото се оставя да втаса за около 30-40 минути, премесва се и се оформят козунаците. От тези продукти излизат 2 големи и козунака с пълнеж т.е. тестото се разделя на 2 равни части и всяка част се дели на 3 топки. Всяка топка се разточва, маже се с течен шоколад или се слага пълнеж по избор и се завива на фитил. Преди сплитане фитилите задължително се усукват, за да се получат конци след изпичане на козунака.

Оформените сплетени козунаци се оставят да втасат за 20-30 минути и се пекат за около 30 минути в предварително загрята на 160-170 градуса фурна, като първите 10 минути е добре да бъдат покрити с фолио или хартия за печене.

Козунакът с фанта поднасяме на трапезата за Великден.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: