Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Пухкав и ароматен козунак

Пухкав и ароматен козунак

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Пухкав и ароматен козунак
Снимка: Румяна Сакалийска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • яйца - 2 броя
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 370 мл топло
  • масло - 7 с.л.
  • мед - 4 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • стафиди - 100 г
  • портокалов ликьор - 200 мл
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л. есенция
  • брашно - 4 ч.ч.
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 1 брой
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • ЗА ПОРЪСВАНЕ
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред смесваме топлото мляко с разтопеното масло, меда и маята, разбъркваме добре и оставяме маята да се активира.

През това време разбиваме яйцата със захарта, към тях прибавяме предварително накиснатите стафиди в портокалов ликьор, лимоновата кора, ванилията и отново разбъркваме.

Към яйчената смес прибавяме сместа с маята и разбъркваме.

Накрая малко по малко започваме да прибавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто.

Намазваме тестото с мазнина и го оставяме на топло да втаса за около 45 минути.

С намазнени ръце доомесваме втасалото тесто.

Може да оформите козунака на плитка или да го завиете под формата на кръг.

Най-отгоре го намазваме с разбития жълтък с прясно мляко и поръсваме със захар.

Печем в предварително загрята фурна на 175°С за 25 минути.

Пухкавият и ароматен козунак е готов.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: