Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко, добавете захарта.
Когато маята се активира, добавете яйцата, предварително разбити, киселото мляко, солта и олиото. Разбъркайте.
Пресейте брашното, оформете кладенче и изсипете течните съставки.
Омесете меко тесто, когато спре да лепне по ръцете ви - готово е!
Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло да втаса.
Втасалото тесто премесете отново,
Накъсайте тестото на 9 топки.
Премесете всяка с масло и оформете.
Наредете топките в тава за печене.
Намажете повърхността на погачата с разбит жълтък, поръсете с маково семе.
Оставете питката с мая да втаса отново и да удвои обема си.
Изпечете в загрята фурна до златист загар, като проверите готовността с помощта на дървена клечица.
Готовата памук погача завийте с чиста кърпа и оставете за около 15-20 минути.
Моята баба казваше: Като се върне питката от нивата - готова е!
Да ви е сладко с моята памук погача!
Коментари