Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Моята памук погача

Моята памук погача

Моята памук погача
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
9
"Надяваме се, че имаме покана за тази памук погача?"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1/2 с.л.
  • мая - 1 п. суха
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 50 г меко
  • олио - 3 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко, добавете захарта.

Когато маята се активира, добавете яйцата, предварително разбити, киселото мляко, солта и олиото. Разбъркайте.

Пресейте брашното, оформете кладенче и изсипете течните съставки.

Омесете меко тесто, когато спре да лепне по ръцете ви - готово е!

Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло да втаса.

Втасалото тесто премесете отново,

Накъсайте тестото на 9 топки.

Премесете всяка с масло и оформете.

Наредете топките в тава за печене.

Намажете повърхността на погачата с разбит жълтък, поръсете с маково семе.

Оставете питката с мая да втаса отново и да удвои обема си.

Изпечете в загрята фурна до златист загар, като проверите готовността с помощта на дървена клечица.

Готовата памук погача завийте с чиста кърпа и оставете за около 15-20 минути.

Моята баба казваше: Като се върне питката от нивата - готова е!

Да ви е сладко с моята памук погача!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Как погача за бъдни вечер със мая бе хора?
24.12.2021 19:20