Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача с масло и мая

Памук погача с масло и мая

редакция:
Памук погача с масло и мая
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"С голямо удоволствие ще си отчупим голямо парче от тази памук погача."

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 600 г
  • краве масло - 60 г
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и добавете в него захарта и сухата мая.

В голяма купа чукнете яйцето и сипете олиото, киселото мляко, прясното мляко, маята и солта.

Замесете тесто и го завийте с кърпа на топло място.

Разделете го след това на 4 части и всяка една разточете върху набрашнен плот.

Намажете 3 от тях с масло и всичките поставете една върху друга.

Сложете в средата една малка чаша и от нея към краищата разрежете на 8 части.

Усучете всяка част по два пъти и оставете вкусната погача да удвои обема си.

Намажете я с жълтъка и с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

Сложете я да се пече до готовност на 180 °C.

Памук погачата с масло и мая е много вкусна.

Вижте също как да си направите памук погача на конци или красивата питка Слънце, която е подходяща за всеки повод.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: