Начин на приготвяне
Измийте боба и го залейте с чиста студена вода. Оставете го да престои така поне 6 часа - най-добре за цяла нощ.
На следващия ден сменете водата и сипете нова. Поръсете с лъжичка сода и сложете на котлона да кипне. Когато водата заври, изхвърлете я и измийте боба.
Прехвърлете го в гювеч и добавете вътре наситнените чушка, морков и лук. Скилидките чесън прибавете цели.
Наситнете доматите и също ги прибавете при останалите зеленчуци. Овкусете с посочените подправки - целина, джоджен, калоферче и червен пипер.
Ако обичате пикантни ястия, добавете една люта чушка. Сипете вода и олио, поставете капака на гювеча и го сложете в студената фурна.
Включете на 220 градуса и печете около 30 минути. След това намалете градусите на 180 и печете до готовност. Малко преди да го извадите от фурната, посолете на вкус.
Печеният боб в гювеч е много вкусен.