Начин на приготвяне
Първо накиснете смилянския боб от предишната вечер. След това изхвърлете водата и го залейте с чиста вода.
Сложете на котлон и щом водата кипне и поври 2-3 минути, отново я изхвърлете.
Нарежете на едро зеленчуците и ги сипете в гювеча заедно с боба. Налейте вода, колкото да покрие продуктите.
Ако използвате пресни домати, обелете и ги пасирайте. В случай, че ползвате домати от буркан, направо ги сипете в гърнето.
Овкусете със солта и подправките и разбъркайте. Сипете повечко олио, за да не е твърде постен гювечът.
Сложете го в студена фурна. Включете на умерени градуси и печете около 3 часа.
Поръсете готовия печен боб с едро смлян червен пипер.
Постният гъст боб в гювеч е много вкусен.