Начин на приготвяне
Измийте добре боба и го сложете в голяма купа.
Посолете го и го залейте със студена вода.
Оставете го така накиснат за около 2 часа.
Излейте водата и измийте боба добре.
Изсипете го в тенджера на котлона и го залейте със студена вода.
Щом заври, изсипете водата и налейте отново студен вода, която също изхвърлете след завиране.
Сварете боба в четвъртата вода и щом заври, го посолете.
Нарежете на ситно морковите и лука и ги добавете в тенджерата.
Добавете олио и оставете боба да ври за около 20 минути.
Изсипете след това нарязаните на ситно дръжки от целина.
Разбъркайте брашното заедно с олиото и червения пипер и ги запържете за кратко в тиган.
Изсипете ги към бобената яхния при непрекъснато бъркане.
Добавете след това и нарязаните листа от целина.
Варете гозбата още около 10 минути.
Постният шарен боб е много вкусен.