Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се залива със студена вода. Оставя се за 12 ч., за да се накисне. След накисването, водата се изхвърля.
Слага се в тенджера и се залива с вода малко над боба. Слага се да ври, като след завиране се изхвърля водата.
Залива се отново със студена вода и се слага да ври. Изхвърлят се три пъти водата.
След третата вода се оставя да ври 20 минути, като след завиране се прибавя содата, разбърква се и се сваля от огъня.
Оставя се 30 минути във водата, след което водата се изхвърля.
Бобът се изсипва в гърне.
Прибавя се сушеният лук, моркови, джоджен, нарязаният на едро пащърнак, целина и градински чай.
Посолява се със сол и червен пипер. Прибавя се олио. Залива се с топла вода.
Гювечът се слага във фурната и се вари 3 ч. под капак на 180 градуса.
Шареният боб в гърне е готов.