Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода от вечерта.
На следващия ден измийте и почистете зеленчуците. Нарежете на ситно морковите, праза, лука и чушката, а за по-бързо може да ги блендирате заедно.
Прехвърлете ги в тенджера с вода. Добавете и сухата чушка, задушете под капак до омекване на зеленчуците. В този момент добавете и доматената салца с олиото и червения пипер.
Измийте боба и го сложете в съд на котлона със студена вода - колкото да го покрие. След като кипне водата, я изхвърлете.
Сипете боба в гърне и го залейте с горещия бульон със зеленчуците. Сложете капака.
От вода и брашно замесете топка тесто, с което старателно запечатайте капака. Оставете да къкри на бавен огън 90-120 минути.
Махнете тестото и посолете бобената яхния, добавете лютата чушка, джоджена и девесила. След 10-тина минути ястието е готово.
Класическият боб в гърне е много вкусен.