Шарен боб в гърне

Шарен боб в гърне
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
390 мин.
Порции
8
"Бавното готвене си струва, щом крайният резултат ще бъде чуден шарен боб в гърне"

Необходими продукти

  • шарен боб - 500 г
  • сушен лук - 3 с.л.
  • сушени моркови - 2 с.л.
  • джоджен - 2 с.л.
  • пащърнак - 1 бр. корен
  • целина - 1/3 глава
  • градински чай - 2 с.л.
  • сода - 3 щипки
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се залива със студена вода. Оставя се за 12 ч., за да се накисне. След накисването, водата се изхвърля.

Слага се в тенджера и се залива с вода малко над боба. Слага се да ври, като след завиране се изхвърля водата.

Залива се отново със студена вода и се слага да ври. Изхвърлят се три пъти водата.

След третата вода се оставя да ври 20 минути, като след завиране се прибавя содата, разбърква се и се сваля от огъня.

Оставя се 30 минути във водата, след което водата се изхвърля.

Бобът се изсипва в гърне.

Прибавя се сушеният лук, моркови, джоджен, нарязаният на едро пащърнак, целина и градински чай.

Посолява се със сол и червен пипер. Прибавя се олио. Залива се с топла вода.

Гювечът се слага във фурната и се вари 3 ч. под капак на 180 градуса.

Шареният боб в гърне е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: