Постен шарен боб

Мария БожиловаМария Божилова
Новак
611592k113
Постен шарен боб3 / 3
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • моркови - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • целина - 2 бр. дръжки + 1 шепа листа
  • лук - 1 глава
  • брашно от лимец - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре боба и го сложете в голяма купа.

Посолете го и го залейте със студена вода.

Оставете го така накиснат за около 2 часа.

Излейте водата и измийте боба добре.

Изсипете го в тенджера на котлона и го залейте със студена вода.

Щом заври, изсипете водата и налейте отново студен вода, която също изхвърлете след завиране.

Сварете боба в четвъртата вода и щом заври, го посолете.

Нарежете на ситно морковите и лука и ги добавете в тенджерата.

Добавете олио и оставете боба да ври за около 20 минути.

Изсипете след това нарязаните на ситно дръжки от целина.

Разбъркайте брашното заедно с олиото и червения пипер и ги запържете за кратко в тиган.

Изсипете ги към бобената яхния при непрекъснато бъркане.

Добавете след това и нарязаните листа от целина.

Варете гозбата още около 10 минути.

Постният шарен боб е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: