Начин на приготвяне
Накиснете боба в гореща вода за няколко часа. Ако имате повече време, най-добре е да го накиснете в студена вода от предишната вечер.
Изхвърлете водата и го залейте с нова. Кипнете на огъня и когато се образува пяна, изсипете и тази вода. Измийте боба и го сипете в гювеч.
Добавете наситнените домат, лук, моркови и чушки.
Разбъркайте и овкусете с девесил, черен пипер, джоджен и 2-3 лъжици олио. Сипете вода два пъти над продуктите и сложете капака.
Поставете гювеча в студена фурна, включете на 200 градуса и гответе, докато течността заври. Намалете градусите на 179 и варете боб чорбата до пълна готовност - около 3 часа.
В малка тенджерка загрейте останалите 2 лъжици олио и запържете брашното.
Добавете доматите, червения пипер и захарта. Разредете малко с бульона от чорбата и сипете запръжката в гювеча.
Гответе още около половин час.
Бавно готвената боб чорба в гювеч е много вкусна.