Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Бавно готвена боб чорба в гювеч

Бавно готвена боб чорба в гювеч

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Новак
51198
Бавно готвена боб чорба в гювеч
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
8
"Най-вкусната боб чорба се приготвя в гювеч, на бавен огън"

Необходими продукти

  • моркови - 2 средни
  • боб - 300 грама
  • чушки - 1 червена + 1 зелена
  • домати - 1 обелен
  • лук - 1 глава
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • домати - 1/4 ч.ч. смлени
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сушен джоджен - 1 ч.л.
  • сушен девесил - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в гореща вода за няколко часа. Ако имате повече време, най-добре е да го накиснете в студена вода от предишната вечер.

Изхвърлете водата и го залейте с нова. Кипнете на огъня и когато се образува пяна, изсипете и тази вода. Измийте боба и го сипете в гювеч.

Добавете наситнените домат, лук, моркови и чушки.

Разбъркайте и овкусете с девесил, черен пипер, джоджен и 2-3 лъжици олио. Сипете вода два пъти над продуктите и сложете капака.

Поставете гювеча в студена фурна, включете на 200 градуса и гответе, докато течността заври. Намалете градусите на 179 и варете боб чорбата до пълна готовност - около 3 часа.

В малка тенджерка загрейте останалите 2 лъжици олио и запържете брашното.

Добавете доматите, червения пипер и захарта. Разредете малко с бульона от чорбата и сипете запръжката в гювеча.

Гответе още около половин час.

Бавно готвената боб чорба в гювеч е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: