Начин на приготвяне
Измийте боба и го сипете в тенджера под налягане. Сипете вода до указаното място в съда. Нарежете лука и го добавете в тенджера, сипете половин чашка олио.
Сложете капака и варете боба около половин час, засечен от момента на кипване на течността.
Свалете от огъня и оставете да се охлади леко, след което изпуснете парата.
Сипете останалата мазнина в тиган и загрейте. Прибавете наситнените зеленчуци и ги запържете до омекване.
Сипете доматения сок и червения пипер, както и черпак от течността на боба. Разбъркайте.
Върнете боба на огъня и го овкусете със сол. Добавете кубчето бульон и накрая сипете запържените зеленчуци. Разбъркайте и овкусете боб чорбата с джоджена и магданоза.
След 5 минути готвене свалете от огъня и поднесете.
Мераклийската боб чорба е готова.