Начин на приготвяне
Бобът се накисва за около осем часа във вода. След това водата се подменя с нова и бобът се слага на котлона. В новата вода може да се сложи една кафена лъжичка сода.
Щом водата заври, водата отново се подменя. Към водата отначало се слага само малко олио и бобът се оставя да се вари.
Джоланът се нарязва на хапки и запържва в мазнина. Изважда се от тигана и на негово място се слагат почистените и нарязани лук, целина, морков и чушка. Щом се запържат, заедно с месото се изсипват към врящата боб чорба.
Прибавя се червен пипер и по желание може да се сложи една суха люта чушка. Когато е почти уврял бобът, се прибавя сол на вкус, малко смлени домати, чубрица, джоджен и мащерка. След около десет минути бобената чорба с месо е готова за сервиране.
Боб чорба с джолан - страшна вкусотия, която трябва да поднесете с пресен хляб.