Боб чорба с джолан

Боб чорба с джолан
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Пред класиката сме безсилни - боб чорба с джоланче"

Необходими продукти

  • зрял боб - 400 г
  • лук - 1 глава
  • целина - 1/3 глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1/2 к.ч. смлени
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • олио
  • сол
  • свински джолан - 400 г обезкостен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва за около осем часа във вода. След това водата се подменя с нова и бобът се слага на котлона. В новата вода може да се сложи една кафена лъжичка сода.

Щом водата заври, водата отново се подменя. Към водата отначало се слага само малко олио и бобът се оставя да се вари.

Джоланът се нарязва на хапки и запържва в мазнина. Изважда се от тигана и на негово място се слагат почистените и нарязани лук, целина, морков и чушка. Щом се запържат, заедно с месото се изсипват към врящата боб чорба.

Прибавя се червен пипер и по желание може да се сложи една суха люта чушка. Когато е почти уврял бобът, се прибавя сол на вкус, малко смлени домати, чубрица, джоджен и мащерка. След около десет минути бобената чорба с месо е готова за сервиране.

Боб чорба с джолан - страшна вкусотия, която трябва да поднесете с пресен хляб.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: