Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Боб с джолан в глинен съд

Боб с джолан в глинен съд

Боб с джолан в глинен съд
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Кой е не е чувал за вкусния боб с джолан в гювеч?"

Необходими продукти

  • свински джолан - 1 бр.
  • смилянски боб - 400 грама
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. червена, прясна
  • чушки - 2 бр, червени, сухи
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • целина
  • джоджен
  • девесил
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте джолана, сложете го в тенджера под налягане и го запечатайте. След това го извадете и оставете настрана.

Наситнете зеленчуците и ги запържете. Върнете джолана в тенджерата, добавете боба и налейте вода. Щом заври, прибавете доматите и овкусете с подправките.

Затворете тенджерата и след час изключете колтона.

Направете запръжка за боба, като запържите лъжица червен пипер в 2 лъжици брашно - внимавайте да не загори.

Внимателно прибавете запръжката към боба. Прехвърлете всичко в гювеч и печете още около час.

Сервирайте боб яхнията с люта чушка и поръсена с пресен магданоз.

Бобът с джолан в глинен съд е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: