Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сaрми от лозови листа по гръцки

Сaрми от лозови листа по гръцки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Сaрми от лозови листа по гръцки1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
"Гърците са го измислили как да доживеят до 100 години - малко узо и вкусни сармички с кисело мляко!"

Необходими продукти

  • лозови листа - 250 гр.
  • ориз - 75 гр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 75 мл.
  • домати - 3 бр
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • стафиди - 50 гр.
  • магданоз
  • джоджен
  • копър
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като се измият, пресните лозови листа се попарват в кипяща вода, а консервираните, предварително накиснати в студена вода, се измиват неколкократно с топла вода.

Лукът и морковите се нарязват на дребно. Задушават се в мазнината, докато омекнат, след което се прибавят част от дребно нарязаните червени домати.

След омекването на доматите, се прибавя оризът и се запържва. Накрая се слага червеният пипер.

Сместа се залива с малко вода (1:1), колкото да набъбне оризът. Вари се на тих огън, докато не се изпари цялата вода.

Сваля се от огъня и се разбърква с подправките, стафидите и останалите дребно нарязани домати.

Така приготвената плънка се слага откъм вътрешната страна на лозовите листа.

Свиват се сарми, които се нареждат в огнеупорна тава и се притискат с чиния.

Заливат се със зеленчуков бульон разтворен в 500 мл гореща вода.

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С около 40 минути или до готовност.

Рейтинг

4.8
514
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

К К
К К
Хапвала съм и са хубави, но никога не съм ги приготвяла!
15.05.2016 01:53
1
доброжелател
доброжелател
Определено съм съгласна, че това не са сърмички по гръцки. Слага се ориз, пресен и стар лук, много магданоз, копър, малко джоджен и 1-2 лимона зависи от количеството на сармите също и зехтин.
27.05.2012 15:10
5
ина
ина
тези сърмички сигуро са хубави но не мисля 4е са гръцки защото те слагат сок от лимон канела каима и тн.
30.11.2011 21:51
3