Начин на приготвяне
Започнете със запарване на лозовите листа и оставете настрани да изстинат.
В тиган с незалепващо покритие загрейте зехтина, в който запържете 2 глави наситнен лук и ориза, добавете наситнения домат и овкусете с подправки на вкус (сол, черен пипер, магданоз).
Запържва се, докато оризът леко набъбне.
На обратната страна на лозовото листо поставете 1 ч.л. от приготвената плънка, сгънете долния край и двете страни и увийте на руло.
Процедирайте така, докато продуктите се изчерпат.
В дъното на подходящ дълбок съд наредете 2 реда лозови листа и едва тогава наредете сармичките.
Нарежете 1 лимон на шайби и го наредете върху лозовите сарми.
Поставете отгоре им чинийка и долейте с вода, колкото да се покрият сармичките.
Оставете постните сарми с лозови листа по турски да покъкрят на най-слабата степен на котлона за около 30 минути.