Начин на приготвяне
Измийте и подсушете цялото пиле. Натрийте хубаво с пипера, солта и лимоновия сок. Приберете го в хладилник за час.
Накълцайте на ситно лука, чесъна, бекона, домата, печурките, каперсите, моркова настържете. Нарежете на ситно и зелените подправки.
В тенджера със зехтин или в дълбок тиган задушете чесъна, лука, морковите, печурките, бекона, домата, каперсите - в тази последователност. Добавете бялото вино и зелените наситнени подправките.
Напълнете пилето с плънката и зашийте. Може да закрепите и с клечки за зъби.
Поставете пилето в глинен съд, намажете със смес от червен пипер, горчица, майонеза. Най-лесно се прави с четка. Сипете останалото бяло вино, 1 ч.ч. вода и зеленчуков бульон.
Около пилето наредете гъбите и зелените подправки. Сложете алуминиево фолио върху съда, затворете с капак и сложете в студена фурна. Печете 2 часа на 180 градуса.
След това махнете капака и фолиото и върнете печеното пиле във фурната, да се запече до златисто.
Пълненото пиле с коричка в глинен съд сервирайте със сос, лимон или друго по желание.