Печен боб в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
2649423k442
Печен боб в гювеч
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
01/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Невероятно вкусен става печения боб в гювеч - просто трябва да го опитате"

Необходими Продукти

  • моркови - 1 брой
  • боб - 500 грама бял
  • сода - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • олио - 5 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 брой
  • домати - 2 броя
  • калоферче - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • целина - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте боба и го залейте с чиста студена вода. Оставете го да престои така поне 6 часа - най-добре за цяла нощ.

На следващия ден сменете водата и сипете нова. Поръсете с лъжичка сода и сложете на котлона да кипне. Когато водата заври, изхвърлете я и измийте боба.

Прехвърлете го в гювеч и добавете вътре наситнените чушка, морков и лук. Скилидките чесън прибавете цели.

Наситнете доматите и също ги прибавете при останалите зеленчуци. Овкусете с посочените подправки - целина, джоджен, калоферче и червен пипер.

Ако обичате пикантни ястия, добавете една люта чушка. Сипете вода и олио, поставете капака на гювеча и го сложете в студената фурна.

Включете на 220 градуса и печете около 30 минути. След това намалете градусите на 180 и печете до готовност. Малко преди да го извадите от фурната, посолете на вкус.

Печеният боб в гювеч е много вкусен.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: