Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Бърз и сполучлив домашен хляб

Бърз и сполучлив домашен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Бърз и сполучлив домашен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
52 мин.
Порции
6
"Домът става още по-уютно място, когато на трапезата има топъл домашен хляб"

Необходими продукти

  • вода - 250 мл
  • зехтин - 20 мл + още за намазняване на плика
  • брашно - 500 грама
  • суха мая - 7 грама
  • сол - 1.5 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте в купа брашното. Добавете захарта и маята, разбъркайте. Затоплете леко водата и я прибавете заедно със зехтина към сухите съставки.

Постепенно замесете еластично и гладко тесто, като по време на месенето добавяйте солта на части. По този начин маята ще се активира много по-добре. Добавянето на цялата сол в началото забавя този процес.

Оформете полученото тесто на топка. С помощта на остър нож направете прорези във формата на ромб по повъхността.

Намазнете плик за печене много добре. Пъхнете вътре хляба, като го оставите в средата. Затегнете добре и повдигнете плика, за да има пространство за бухване на хляба.

Сложете плика с хляба във фурната и оставете да втаса за половин час.

Включете фурната на 200 градуса (с вентилатор). Печете хляба 40 минути и извадете от фурната. Веднага махнете плика, а изпечения хляб охладете върху решетка.

Бързият и сполучлив домашен хляб е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: