Начин на приготвяне
1. За кваса омесете брашното с водата и маята на малка топка тесто. Пуснете я в купа с топла вода (не гореща) и изчакайте тестото да изплува на повърхността. Това отнема обикновено 15 минути.
2. В отделна купа смесете царевичното брашно, солта и бялото брашно от твърда пшеница. Сипете водата - леко затоплена до телесна температура и добавете ферментиралия квас, който сте извадили от водата, в която е втасвал.
3. Замесете гладко тесто, като при нужда си добавяте още брашно. Месете поне 8-10 минути, за да стане хлябът перфектен. В кухненски робот тестото ще е готово за 5 минути.
4. Оформере хляб, сложете го в тава, поръсена с царевично брашно и отгоре също го поръсете леко.
По желание направете няколко прореза с остър нож по самата повърхност.
Оставете хляба да втаса за 1 час в топло помещение.
5. Печете в загрята на 245 градуса фурна 10 минути, а след това намалете градусите на 190 за още 30 минути.
От време на време пръскайте дъното и стените на фурната с вода, която да образува пара и се формира хубава коричка на хляба.
6. Когато домашният царевичен хляб е готов, го оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете. Ако пък ви се стори много твърд, завийте го с кърпа за няколко минути, веднага след изваждане от фурната.
Добър апетит!