Начин на приготвяне
Препоръчително е продуктите за тези малки козунаци да са на стайна температура.
Затоплете прясното мляко със захарта (докато се разтвори).
Отделете от млякото 2 с.л., към които добавете маята, 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашното.
Оставете да шупне (независимо дали работите със сухата или живата мая, тази стъпка не трябва да я пропускате).
Пресейте брашното и направете кладенче, където добавете разбитите яйца, млякото, заквасената сметана, мазнината (като 2 с.л. олио ги отделяте за доомесване) и шупналата мая.
Омесете меко и нелепнещо тесто, като периодично намазнявате ръцете си и месите, докато се поеме мазнината.
Количеството на брашното зависи от големината на яйцата, така че може да се наложи да добавите +/- 550 г брашно.
Намажете с олио оставете да удвои обема си. Времето, необходимо за втасване, зависи от температурата на помещението.
След като приготвеното козуначено тесто е удвоило обема си, разделете го на 24 топченца.
Оформете по желание. В случая от едното топче оформих дълъг фитил, който прегънах и усуках, след това го завъртях на охлювче.
Поставих ги във форми за мъфини, в които предварително съм поставила хартийка.
Оставям още веднъж да втасат, докато запълнят добре формата.
Изпичат мини козуначетата на около 180 градуса до готовност, за около 20 минути.
Вижте също как да си направите козуначени кифлички или любимия домашен козунак.
Коментари