Начин на приготвяне
Към газираната топла вода добавяме една чаена лъжичка захар и разтваряме маята. Към сместа добавяме и 3 с.л. брашно, като разбъркваме добре. Готовата смес завиваме и оставяме настрана за да се активира маята.
Яйцата си счукваме в дълбок съд, разбъркваме и към тях добавяме двата вида захар, киселото мляко, оцета и олиото. Накрая прибавяме и активираната мая.
Започваме да си добавяме брашното на порции, като след всяко добавяме разбъркваме добре. Оформяме тесто за козунак, което е меко и нелепнещо по ръцете.
Поставяме в купа намаслена, покриваме с кърпа и оставяме да втаса. След като е готово тестото, разделяме на 4 топки.
От всяка топка си правим фитили, които заплитаме и оформяме в кръг. Вие може да оформите по ваше желание.
Готовите мини козуначета поставяме в тава, застлана с хартия за печене, и оставяме отново да втасат. Намазваме с разбито яйце и малко прясно мляко и поставяме стафиди отгоре.
Прибираме във фурната и печем до готовност, като първите 10 минути фурната да е на 220 градуса, а след това намаляваме на 150 градуса.
Проверяваме с помощта на клечка за зъби или дървен шиш за готовността.