Начин на приготвяне
Препоръчително е продуктите за тези малки козунаци да са на стайна температура.
Затоплете прясното мляко със захарта (докато се разтвори).
Отделете от млякото 2 с.л., към които добавете маята, 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашното.
Оставете да шупне (независимо дали работите със сухата или живата мая, тази стъпка не трябва да я пропускате).
Пресейте брашното и направете кладенче, където добавете разбитите яйца, млякото, заквасената сметана, мазнината (като 2 с.л. олио ги отделяте за доомесване) и шупналата мая.
Омесете меко и нелепнещо тесто, като периодично намазнявате ръцете си и месите, докато се поеме мазнината.
Количеството на брашното зависи от големината на яйцата, така че може да се наложи да добавите +/- 550 г брашно.
Намажете с олио оставете да удвои обема си. Времето, необходимо за втасване, зависи от температурата на помещението.
След като приготвеното козуначено тесто е удвоило обема си, разделете го на 24 топченца.
Оформете по желание. В случая от едното топче оформих дълъг фитил, който прегънах и усуках, след това го завъртях на охлювче.
Поставих ги във форми за мъфини, в които предварително съм поставила хартийка.
Оставям още веднъж да втасат, докато запълнят добре формата.
Изпичат се на около 180 градуса до готовност, за около 20 минути.
Коментари