Виенски хлебчета

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k32
Виенски хлебчета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16-20 бр.
"Това не са обикновени хлебчета, а виенски и трябва да ги опитате, за да разберете за какво става дума"

Необходими продукти

  • мая - 5 г суха или 15 г прясна
  • вода - 300 мл топла
  • брашно - 600 г
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 белтъка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 60 мл топла вода. След това долейте останалата вода, разбъркайте със захарта и около и 200 г брашно. Отново разбъркайте добре и прибавете солта и мазнината.

Отделно разбийте белтъците с щипка сол на сняг и добавете внимателно към тестото. Добавяйте останалото брашно и замесете постепенно еластично тесто.

Оформете го на топка прехвърлете го в намазнена купа и го намажете с олио отгоре. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.

От втасалото тесто оформете 16-20 гладки топки. Подреждайте ги в тава с хартия за печене на разстояние една от друга. Отново покрийте и оставете да втасат.

След това ги намажете с разбит жълтък и ги сложете да се пекат в предварително загряна на около 220 градуса фурната на 220.

Добре е да сложете в печката и огнеупорен съд с вода. Печенето на виенските хлебчета отнема около 20-25 минути - докато бухнат много добре и придобият златист цвят.

Рейтинг

3.5
51
42
32
21
10
Дай твоята оценка: