Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Фокача»Фокача от спелта с маслини и сушени домати

Фокача от спелта с маслини и сушени домати

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3782k5k2
Фокача от спелта с маслини и сушени домати
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ароматът на прясно изпечена фокача с попдравки, веднага ще ви накара да я опитате."

Необходими продукти

  • брашно от спелта - 400 г бяло
  • вода - 300 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - около 50 мл
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 щ.
  • ЗА ГАРНИРАНЕ
  • маслини
  • пресен лук - листа
  • сушени домати
  • риган
  • чушки
  • сол малдон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното със солта. Оформете кладенче в средата. Сипете вътре маята с щипка захар и леко затоплената водичка.

Разбъркайте с шпатула до хомогенизиране на сместа. Получава се лепкаво тесто. Покрийте купата с капак и оставете да втаса за половин час.

Навлажнете ръцете си и направете няколко разтягания на тестото, като издърпвате. Отново покрийте купата с капака. Това се прави с цел тестото да е въздушно и още по-вкусно. Повторете тези разтягания още два пъти през около 15 минути.

След последното разтягане на тестото оставете да минат 20 минути.

Намазнете голямата тава на фурната с част от зехтина.

Обърнете купата над тавата и оставете тестото само да се отлепи. Намазнете пръстите си със зехтин и раздърпайте тестото, за да придобие формата на тавата. Оставете да втаса повторно.

Полейте втасалото тесто със зехтин и пръсти направете вдлъбнатини. Гарнирайте с листенца пресен лук, сушени домати, пресен и сушен риган, резени чушка.

Поръсете с едрите люспи сол и изпечете в загрята на 200 градуса фурна до хубав златист загар - около 30 минути.

Фокачата от спелта с маслини и сушени домати е готова.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: