Начин на приготвяне
Хладката вода се изсипва в дълбока купа и към нея се добавят маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се и се изчаква около 10-15 минути, за да се активира маята.
След това към сместа се добавят солта и 2 с.л. зехтин. Постепенно се слага и пресятото брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което се оставя да втаса за около час.
След изтичане на 1 час тестото отново се премесва и се слага в тава, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса фокачата за още половин час.
Когато италианският хляб е удвоил обема си, с пръсти се правят дупки.
Полива се обилно със зехтин и се слагат доматчетата и маслините. Добавят се листа пресен босилек и се поръсва с морска сол.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато фокачата с чери домати и маслини придобие приятен загар (около 20 минути).