Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я разтворите в леко затоплената вода заедно с малко захар. Разбъркайте и оставете за 10 минути.
В купа сложете брашното и прибавете солта. Разбъркайте.
Към брашното добавете сместа с маята и 2 супени лъжици зехтин. Замесете меко тесто, което не лепне.
Покрийте го с фолио и оставете на топло да втаса за около 1 час.
Втасалото тесто премесете за кратко и го сложете върху лист хартия за печене. Оформете тънка около 1 см кора.
Прехвърлете в тава, в която ще печете. С пръсти направете леки вдлъбнатини.
Намажете фокачата с останалия зехтин.
Наредете парченца маслини, предварително нарязани, както и розмарина.
Оставете фокачата с маслини отново да втаса за още 20 минути.
Сложете пълнозърнестата фокача с маслини и розмарин да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.