Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Фокача»Фокача с розмарин и сушени домати

Фокача с розмарин и сушени домати

Фокача с розмарин и сушени домати
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • суха мая - 7 г
  • вода - 300 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 40 мл
  • розмарин - 3 стръка
  • сушени домати - 6 - 7 бр. мариновани в зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купа с топла вода и лъжичка захар. Брашното се пресява, прибавя се към него солта и се разбърква.

В средата му се прави кладенче и в него се излива активираната мая и зехтина.

Замесва се меко и гладко тесто, което се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса на топло.

След като тестото удвои обема си, се разстила с ръце на кора с правоъгълна форма в тава, покрита с хартия за печене.

Фокачата се оставя за още 20 минути да втаса отново. Тестото се притиска с пръсти, така че да се образуват вдлъбнатинки. В тях се поставят листенца розмарин и парченца нарязани сушени домати.

Фокачата се намазва със зехтина от сушените домати и се поставя да се пече във предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или до готовност.

Когато се извади от фурната, се покрива с памучна кърпа и са оставя така поне за 10 минути. Консумира фокача с розмарин и сушени домати се още докато е топла.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: