Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Фокача»Фокача с маслини и мащерка

Фокача с маслини и мащерка

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283128
Фокача с маслини и мащерка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"Откакто открихме тази фокача с маслини и мащерка, за друга не искаме и да чуем - ароматна и вкусна е тя"

Необходими продукти

  • Тесто за фокача
  • мая - 25 г или 2 пакетчета по 7 г, суха
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - ¾ ч.ч. (200 мл), топла
  • брашно - 3 1/3 ч.ч. (500), обикновено + ½ ч.ч. (75 г), за поръсване на работния плот
  • сол - ¾ ч.л.
  • Плънка
  • маслини - 60 г, зелени
  • мащерка - 1 връзка
  • зехтин - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • морска сол - едра, на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като се подготви тестото по стандартния начин, се оставя встрани да втасва около час. Маслините се блендират с един стрък мащерка.

Тестото се замесва с маслиновата смес и се оставя да втасва още 30 мин. Фурната предварително се загрява до 220 градуса. Подготвя се форма за печене с размери 25 х 38 см.

Тестото се разстила във формата и се намазва с вода и зехтин. Поръсва се с морската сол и се пече около 30 мин. - докато промени цвета си в златистокафяв.

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: