Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Фокача»Фокача с чери домати и маслини

Фокача с чери домати и маслини

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
1074731832
Фокача с чери домати и маслини
Снимка: Кристина Бонева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Невероятно вкусна фокача с маслини и чери домати, ще се уверите, щом я опитате"

Необходими продукти

  • вода - 250 мл (хладка)
  • суха мая - 1 пак. (7 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 500 г
  • чери доматчета - 10 - 15 бр.
  • маслини - 10 - 15 бр. без костилка
  • босилек
  • морска сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хладката вода се изсипва в дълбока купа и към нея се добавят маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се и се изчаква около 10-15 минути, за да се активира маята.

След това към сместа се добавят солта и 2 с.л. зехтин. Постепенно се слага и пресятото брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което се оставя да втаса за около час.

След изтичане на 1 час тестото отново се премесва и се слага в тава, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса фокачата за още половин час.

Когато италианският хляб е удвоил обема си, с пръсти се правят дупки.

Полива се обилно със зехтин и се слагат доматчетата и маслините. Добавят се листа пресен босилек и се поръсва с морска сол.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато фокачата с чери домати и маслини придобие приятен загар (около 20 минути).

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: