Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното със солта. Оформете кладенче в средата. Сипете вътре маята с щипка захар и леко затоплената водичка.
Разбъркайте с шпатула до хомогенизиране на сместа. Получава се лепкаво тесто. Покрийте купата с капак и оставете да втаса за половин час.
Навлажнете ръцете си и направете няколко разтягания на тестото, като издърпвате. Отново покрийте купата с капака. Това се прави с цел тестото да е въздушно и още по-вкусно. Повторете тези разтягания още два пъти през около 15 минути.
След последното разтягане на тестото оставете да минат 20 минути.
Намазнете голямата тава на фурната с част от зехтина.
Обърнете купата над тавата и оставете тестото само да се отлепи. Намазнете пръстите си със зехтин и раздърпайте тестото, за да придобие формата на тавата. Оставете да втаса повторно.
Полейте втасалото тесто със зехтин и пръсти направете вдлъбнатини. Гарнирайте с листенца пресен лук, сушени домати, пресен и сушен риган, резени чушка.
Поръсете с едрите люспи сол и изпечете в загрята на 200 градуса фурна до хубав златист загар - около 30 минути.
Фокачата от спелта с маслини и сушени домати е готова.