Баклава

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Баклава1 / 7
08/10/2007
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8-10 парчета
"Баклава - един път! Гарантирано ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • кори - 225 гр.
  • бадеми - 175 гр.
  • орехи - 175 гр.
  • масло - 90 гр.
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 1/2 к. л. - млян
  • захар - 500 гр.
  • вода - 1 1/2 ч.
  • ванилия - 1/2 пръчица
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително се приготвя смес от счуканите орехи, бадеми и канела.

Тавата за печене се намазва с мазнина. На дъното се поставя една кора, намазва се с масло и върху нея се поставя следващата кора. След като сте наредили пласт от три кори поставете част от приготвената смес от орехи, бадеми и канела. Повтаряте процедурата на всеки три кори. Покривате с последната кора. Намазвате с масло и нарязвате на ромбчета. В средата на всяко ромбче поставете щипка смлян карамфил.

В предварително загрята фурна до 160 градуса печете около 1 час.

Смесвате водата , захарта, ванилията и лимоновия сок. Варите на бавен огън до сгъстяване на сиропа. Канелената пръчица се отстранява.

След като баклавата изстине се залива.

Рейтинг

4.4
519
43
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В момента се пече :)
10.08.2021 18:07
Мариела Христова
Мариела Христова
Приготвих я по ваша рецепта, но я направих без бадемите и карамфила.
13.01.2016 11:27
3
1
Покажи всички подкоментари
Виктория
Виктория
Аз пека баклавата бавно,за да порозовее и отвътре.Така я харесвам.Става цялата с еднакъв цвят.
30.11.2013 21:31
10
1
Йовов
Йовов
Абе то хубава е рецептата но нещо е сбъркано мисля за времето на печене и то при загрята фурна и то да се пече около час ... Да вземе да го коригира .
30.11.2013 17:37
6
3
тоничка
тоничка
бравос наистина готина рецепта вкусна е ................................ искамммммммммммммммм
11.02.2012 14:37
1
4