Начин на приготвяне
1. За плънката си накълцайте лука и го запържете в 4 лъжици олио. Сложете нарязаното кисело зеле и настърганите скилидки чесън. Налейте вода, толкова, че да покрива с два пръста продуктите.
Посолете и задушете под капак, докато зелето е напълно омекнало. Ако има нужда, доливайте вода.
2. Сложете подправките, като по желание може да добавите и червен пипер, но не много - щипка, две.
Оставете водата да изври напълно и сложете ориза, предварително измит от нишестето.
Налейте вода или бульон, толкова, колкото изисква пропорцията за течност към вида и марката, които използвате. Обикновено 3:1.
3. Когато оризът е поел течността и е готов ал денте, дръпнете от огъня и оставете плънката да поизстине.
4. Намазнете обилно дъното и стените на тиган с лъжица- две олио. Положете две кори за баница, така че 9-10 см. от краищата им да стърчат навън. Може корите да се показват и по - малко сантиметри, но после ще ви са нужни допълнителни, с които да покриете.
Всяка кора мажете с масло или олио и върху всяка втора разпределяйте от плънката на равен пласт.
Накрая подгънете крайчетата на баницата с кисело зеле навътре и запечатайте.
5. Сложете тигана на слаб до умерен огън, от 9 степени на 4-та. Похлупете с капак и оставете за около 15 минути. Наглеждайте да не загори и когато отдолу загарът е златист и приятен, обърнете върху капака и плъзнете отново в тигана, за да се изпече за приблизително същото време и от другата страна нашата баница на тиган. Тук е важно капакът ви да е намазнен, за да не залепне по него баницата.
6. Поднесете вкусната баница на тиган с кисело зеле топла и хапвайте с наслада.
Добър апетит!