Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баници на Тиган»Баница на тиган с кисело зеле

Баница на тиган с кисело зеле

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Баница на тиган с кисело зеле
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
06/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"И на тиган може да се приготви чудна баница с кисело зеле - ако не ви се вярва, просто опитайте тази"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 250 г
  • лук - 100 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кори за баница - 8 бр. фини
  • олио - 5 с.л. + още толкова за намазване (може и масло)
  • чубрица - 2 щипки, ронена
  • мащерка - 2 щипки, сушена
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За плънката си накълцайте лука и го запържете в 4 лъжици олио. Сложете нарязаното кисело зеле и настърганите скилидки чесън. Налейте вода, толкова, че да покрива с два пръста продуктите.

Посолете и задушете под капак, докато зелето е напълно омекнало. Ако има нужда, доливайте вода.

2. Сложете подправките, като по желание може да добавите и червен пипер, но не много - щипка, две.

Оставете водата да изври напълно и сложете ориза, предварително измит от нишестето.

Налейте вода или бульон, толкова, колкото изисква пропорцията за течност към вида и марката, които използвате. Обикновено 3:1.

3. Когато оризът е поел течността и е готов ал денте, дръпнете от огъня и оставете плънката да поизстине.

4. Намазнете обилно дъното и стените на тиган с лъжица- две олио. Положете две кори за баница, така че 9-10 см. от краищата им да стърчат навън. Може корите да се показват и по - малко сантиметри, но после ще ви са нужни допълнителни, с които да покриете.

Всяка кора мажете с масло или олио и върху всяка втора разпределяйте от плънката на равен пласт.

Накрая подгънете крайчетата на баницата с кисело зеле навътре и запечатайте.

5. Сложете тигана на слаб до умерен огън, от 9 степени на 4-та. Похлупете с капак и оставете за около 15 минути. Наглеждайте да не загори и когато отдолу загарът е златист и приятен, обърнете върху капака и плъзнете отново в тигана, за да се изпече за приблизително същото време и от другата страна нашата баница на тиган. Тук е важно капакът ви да е намазнен, за да не залепне по него баницата.

6. Поднесете вкусната баница на тиган с кисело зеле топла и хапвайте с наслада.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: