Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Пита с масло и сирене

Пита с масло и сирене

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Пита с масло и сирене
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Пита и сиренце - какво повече му трябва на човек, за да си хапне сладко, сладко?!"

Необходими продукти

  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр
  • брашно - 1 кг
  • олио - 1 к.ч.
  • масло - 50 г за намазване между корите
  • сирене - 200 - 300 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите по-горе замесваме тесто, което оставяме да втаса. С тези продукти можем да си направим две питки. Разделяме самото тесто на 4 топки. Всяка една разточваме.

В тава с хартия поставяме първата кора, която намазваме с мекото масло и поръсваме с настърганото сирене. Върху това поставяме другата кора.

С помощта на ринг, а може и с чаша, ако нямате ринг, леко притискаме средата на питката.

Започваме да режем с нож от страната на кръга към края. Трябва да се получат 16 парчета.

Вземаме едно от парчетата и поставяме върху съседното. Така правим и с останалите.

След това вземаме първото парче, усукваме и го навиваме навътре към средата, като охлюв. Усукваме и останалите, но ги навиваме навътре.

След като е готова питката я оставяме отново да втаса.

В отделен съд смесваме жълтъка с малко прясно мляко и олио и разбъркваме. С готовата смес намазваме питката.

Поставяме във фурната и печем на 170 градуса до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: